Πρόγραμμα Καλλικράτης
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Κατηγορία: Παλαιότερα άρθρα
- Εμφανίσεις: 4992
Πρόγραμμα Καλλικράτης
Δημόσια συζήτηση
Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010, ώρα 6 μ.μ.- 9 μ.μ.
Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ)
Οργάνωση: Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος
Στα πλαίσια του δημοσίου διαλόγου για το «Πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος διοργάνωσε δημόσια συζήτηση με αντικείμενο τα νομικά και πραγματικά ζητήματα που γεννά η μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης της χώρας.
Κεντρικός εισηγητής ήταν η Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος & Βιωσιμότητος κα Μαρία Καραμανώφ, Σύμβουλος Επικρατείας, η οποία μίλησε με θέμα: «Πρόγραμμα Καλλικράτης: Ζητήματα Συνταγματικότητος». ( Εισήγηση)
Εισήγηση παρουσίασε επίσης ο κ. Ιωσήφ Στεφάνου, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, Ομ. Καθηγητής Πολεοδομίας Χωροταξίας ΕΜΠ, Πρόεδρος ΑΣΠΑΙΤΕ, με θέμα «Διοικητική Αναδιάρθρωση και Χωροταξικός Σχεδιασμός». ( Εισήγηση)
Τέλος ο κ. Ιωάννης Καπελούζος, δικηγόρος, μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, έκανε επισήμανση με θέμα τα όρια της μεταφοράς αρμοδιοτήτων προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς στους ΟΤΑ.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι φορέων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ, ΠΟΦΥΖΩ, Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος κ.λπ.), περιβαλλοντικών και πολιτιστικών οργανώσεων, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι ΟΤΑ (μεταξύ των οποίων οι Δήμαρχοι Ελληνικού, Καλυβίων Θορικού, Βάρης, Μάνδρας, Μαραθώνος, Πεντέλης κ.ά.), Δημοτικοί Σύμβουλοι Βούλας, Διονύσου, Κηφισιάς, Παπάγου, Σπάτων, Χαλανδρίου, Ψυχικού, κοινοτικός σύμβουλος Κουβαρά, δημοσιογράφοι και πολύς κόσμος.
Στη συζήτηση που ακολούθησε έκαναν σύντομες τοποθετήσεις, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής του κόμματος Οικολόγων Πράσινων κ. Μ. Τρεμόπουλος, ο αρμόδιος για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης των Οικολόγων Πράσινων κ. Κ. Διάκος, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων κ. Μ. Κασίμη-Σούτου, ο Ομ. Καθ. ΕΜΠ κ. Γ. Σαρηγιάννης, οι παριστάμενοι Δήμαρχοι Καλυβίων, Μαραθώνα, Πεντέλης κ.ά. και μέλη των Δ.Σ. Ψυχικού, Παπάγου, Κηφισιάς κ.ά. Γραπτή παρέμβαση απέστειλε ο τ. Σύμβουλος Επικρατείας, δικηγόρος κ. Σπ.Νικολάου. Παρατίθενται όσων τοποθετήσεων τα γραπτά κείμενα βρίσκονται στη διάθεση του Επιμελητηρίου.
Την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008 το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος προέβη σε δημόσια κριτική του Χωροταξικού Σχεδίου για τον Τουρισμό, εν όψει του επίκαιρου χαρακτήρα του θέματος και της επικείμενης έκδοσης της σχετικής ΚΥΑ. Η Σύμβουλος Επικρατείας και μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, κα Μαρία Καραμανώφ, ανέπτυξε τις θέσεις του Επιμελητηρίου οι οποίες έχουν ως εξής:
Κριτική του Χωροταξικού Σχεδίου για τον Τουρισμό
Το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, το οποίο αναδημοσιοποιείται ενάμισυ περίπου χρόνο μετά την αρχική του παρουσίαση (Μάιος 2007) και την εν τω μεταξύ ψήφιση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου, πάσχει από τις ίδιες ακριβώς ριζικές πλημμέλειες που είχε επισημάνει το Επιμελητήριο στην αρχική του τοποθέτηση (Ιούλιος 2007), με ορισμένες μάλιστα επί τα χείρω τροποποιήσεις.
Το Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό αποτελεί πράγματι ψευδεπίγραφο χωροταξικό σχέδιο, το οποίο, αντί να συμμορφωθεί προς τις συνταγματικές αρχές του βιώσιμου χωροταξικού σχεδιασμού και να σεβαστεί την εξαιρετικά περιωρισμένη φέρουσα ικανότητα της χώρας για περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη, νομιμοποιεί την αγρία τουριστική ανάπτυξη και, με φωτογραφικές ρυθμίσεις, "προσημειώνει" υπέρ της τουριστικής επιχειρηματικής δραστηριότητας τις πολυτιμότερες εξ απόψεως δημοσίου συμφέροντος περιοχές της χώρας.
Οι ρυθμίσεις του Σχεδίου όχι μόνο επιβραβεύουν και ενισχύουν την μέχρι τώρα άναρχη τουριστική ανάπτυξη και τον μαζικό τουρισμό, αλλά έρχονται να προσθέσουν σ’ αυτήν νέες μορφές τουρισμού που θα εξαφανίσουν και τα τελευταία ίχνη του εναπομείναντος φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας. Ο νέος θεσμός των λεγομένων "σύνθετων και ολοκληρωμένων αναπτύξεων τουριστικών υποδομών σταθερού παραθερισμού" εισάγει στη χώρα το παρωχημένο και αποτυχημένο μοντέλο της μαζικής παροχής δεύτερης κατοικίας σε, αλλοδαπούς ιδίως, παραθεριστές με τη μορφή της κατασκευής νέων κλειστών πόλεων-τουριστικών θυλάκων στις ωραιότερες και πλέον ευαίσθητες περιοχές της χώρας (Δυτικής Πελοπόννησος, παράκτιες περιοχές Ηπείρου, Αιτωλοακαρνανίας, νοτίας Ρόδου, Ανατολικής και ΝΑ Κρήτης, Ζακύνθου, Βόλου, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης), κατά προφανή και κατάφωρη παραβίαση των αυστηρών περιορισμών της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας και της νομολογίας του ΣτΕ για την ίδρυση νέων οικισμών.
Το Σχέδιο υπολαμβάνει ως δεδομένη την απεριόριστη δυνατότητα επέκτασης και έντασης της τουριστικής δραστηριότητας, αφού προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι οι μεν "τουριστικά ανεπτυγμένες" (κοινώς κορεσμένες) περιοχές θα αυξήσουν τη χωρητικότητά τους με κατασκευή νέων υποδομών, ενώ το πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο των νησιών παραδίδεται αδιακρίτως στην ασύδοτη τουριστική ανάπτυξη θέτοντας στην ίδια μοίρα την Αστυπάλαια, Αμοργό, Ίο, Ικαρία και Φολέγανδρο με την Μύκονο, Ρόδο, Κέρκυρα, Κω και Ζάκυνθο. Το Σχέδιο δεν φείδεται ούτε καν των ευαίσθητων περιοχών και ευπαθών οικοσυστημάτων της χώρας, αφού με το τέχνασμα της θέσπισης δήθεν όρων και περιορισμών, νομιμοποιεί πράγματι την τουριστική εκμετάλλευση προστατευτέων μέχρι σήμερα περιοχών, όπως είναι οι ορεινοί όγκοι, τα δάση, η γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, οι περιοχές NATURA, τα μικρά νησιά και οι βραχονησίδες!
Με τις ρυθμίσεις αυτές, το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, ακολουθώντας τη φιλοσοφία του Γενικού Χωροταξικού Σχεδίου της χώρας, οδηγεί στην παγίωση της διαστρέβλωσης του θεσμού του υποχρεωτικού χωροταξικού σχεδιασμού, ο οποίος, αντί για εργαλείο που διασφαλίζει με αντικειμενικό και επιστημονικό τρόπο την βιώσιμη ανάπτυξη, καταντά τέχνασμα για την νομιμοποίηση κάθε είδους αυθαιρεσιών και παρανομιών, αρκεί να είναι συρραμμένες σε ενιαίο κείμενο.
Θριάσιο Πεδίο :
καταστροφή και αποκατάσταση των παράκτιων οικοσυστημάτων
Tο πραγματικό και μέγα πρόβλημα του Θριασίου Πεδίου δεν είναι απλώς η μελετούμενη εγκατάσταση ΚΕΛ (Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων), αλλά η συγκέντρωση και λειτουργία βαρειάς βιομηχανίας στο παράκτιο σύστημα του Κόλπου της Ελευσίνας, που έχει εγκατασταθεί εκεί από την εποχή της άγριας ανάπτυξης (670 βιομηχανικές μονάδες, εκ των οποίων οι 100 ανήκουν στην βαρειά βιομηχανία, δηλ. διυλιστήρια, χαλυβουργίες, μεταλλουργίες, παραγωγής σκυροδέματος κλπ.).
Ολόκληρο το παράκτιο σύστημα του Κόλπου της Ελευσίνας έχει την αυξημένη περιβαλλοντική προστασία του άρθ. 24 του Συντάγματος, αφ’ ενός μεν ως σπουδαίος ιστορικός τόπος της Χώρας (ιερά Ελευσίνος), αφ’ ετέρου δε ως ευαίσθητο οικοσύστημα δεκτικό μόνον σε ήπια διαχείριση.
Εν όψει της επικείμενης έγκρισης της Ειδικής Χωροταξίας για την Βιομηχανία, επιβάλλεται να γίνει αμέσως ο επιβεβλημένος στρατηγικός προγραμματισμός για την μετεγκατάσταση της βιομηχανίας του Θριασίου στον κατάλληλο χρόνο και τόπο. Το παράκτιο σύστημα του Θριασίου και ο Κόλπος της Ελευσίνος πρέπει να απελευθερωθούν και να αποδοθούν στην συνταγματικώς προστατευόμενη κοινοχρησία των πολιτών.
Πρώτη αποστολή και λειτουργία των ακτών είναι η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση των ανθρώπων στη θάλασσα. Η ανεπίτρεπτη εγκατάσταση βιομηχανίας στις ακτές, που έγινε την εποχή που δεν υπήρχε επίγνωση του περιβαλλοντικού προβλήματος, δεν καταργεί μόνο το δικαίωμα αυτό, αλλά καταστρέφει και το παράκτιο οικοσύστημα. Τα ολέθρια λάθη της άγριας ανάπτυξης δεν αποτελούν τετελεσμένα γεγονότα. Η συνταγματική αρχή και η επιστήμη της περιβαλλοντικής αποκατάστασης θα τα διορθώσουν. Σπουδαίοι και ιστορικοί κόλποι της Ελλάδας, όπως είναι ο Κόλπος τη Ελευσίνος, ο Παγασητικός, ο Κορινθιακός, ο Θερμαϊκός κλπ., πρέπει να εξυγιανθούν και να διαφυλαχθούν με αυστηρό καθεστώς προστασίας στο μέλλον. Είναι ο αληθινός πλούτος της Χώρας.
Από την ομιλία του προέδρου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος και επ. αντιπροέδρου του ΣτΕ κ. Μιχαήλ Δεκλερή, που διοργανώθηκε από την "Πρωτοβουλία πολιτών για τον Ασπρόπυργο" σε ειδική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Ασπροπύργου στις 8 Μαρτίου 2008.