Τοποθέτηση της Μαρίας Καραμανώφ στη συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 26/6/2014

Τοποθέτηση της Μαρίας Καραμανώφ στη Συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 26/6

Το Νομοσχέδιο για τον Αιγιαλό

Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, Σύμβουλος Επικρατείας

Εκ μέρους του Δικτύου ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που βρίσκεστε σήμερα εδώ. Σας προσκαλέσαμε για να μοιραστούμε μαζί σας τις βαθύτατες ανησυχίες μας σχετικά με την τύχη του πολυτιμότερου φυσικού, πολιτιστικού, αισθητικού και κοινωνικού πόρου της χώρας μας, των ελληνικών ακτών και αιγιαλών.

Αν δεν κάνουμε κάτι γι αυτές, και μάλιστα αμέσως, η τύχη τους θα σφραγιστεί ανεπανόρθωτα και θα καταδικαστούν σε καταστροφή σε βάρος της παρούσας και των επομένων γενεών.

Η Κυβέρνηση έχει προτείνει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο, για τις συνέπειες του οποίου θέλουμε να σας ενημερώσουμε και παράλληλα να σας εξηγήσουμε γιατί το νομοσχέδιο αυτό προκάλεσε ομόφωνες σφοδρές αντιδράσεις σε πανελλήνιο επίπεδο.

Με λίγα λόγια, όπως γνωρίζετε ήδη, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια εξεύρεσης των αναγκαίων πόρων για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του Μνημονίου και την πληρωμή του δημόσιου χρέους. Μεταξύ άλλων μέτρων, επέλεξε να αποξενωθεί από σημαντικό τμήμα της δημόσιας κτήσης της χώρας, με πωλήσεις, πολυετείς παραχωρήσεις, εκμισθώσεις κ.λπ., αδιαφορώντας για την ιδιαίτερη φύση και τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε συγκεκριμένου δημοσίου ακινήτου, καθώς και του δημόσιου σκοπού στον οποί είναι αφιερωμένο και προορισμένο να εξυπηρετεί. Μεταχειρίζεται όλα συλλήβδην τα δημόσια ακίνητα ως ιδιωτική του περιουσία προς πώληση και οικονομική εκμετάλλευση. Με σκοπό, μάλιστα, να τα καταστήσει περισσότερο ελκυστικά στους επίδοξους επενδυτές, έχει υιοθετήσει μια σειρά νομοθετικών μέτρων τα οποία αίρουν ως προς τα ακίνητα αυτά χωροταξικούς, πολεοδομικούς και περιβαλλοντικούς περιορισμούς που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Μέσα στα πλαίσια αυτά, το πρώτο βήμα ήταν η ίδρυση μιας ανώνυμης εταιρείας, το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), στο οποίο μεταβιβάζεται σταδιακά η κυριότητα των δημοσίων ακινήτων. Ως ιδιοκτήτης των ακινήτων αυτών το ΤΑΙΠΕΔ, έχει πλέον, σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο, ως σκοπό να τα εκμεταλλευτεί, κυρίως με πωλήσεις και παραχωρήσεις, προκειμένου να επιτύχει το μέγιστο δυνατό τίμημα, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την πληρωμή του δημόσιου χρέους.

Το δεύτερο βήμα, επίσης νομοθετικό, είναι ότι κάθε ακίνητο προικοδοτείται με δικό του, ειδικό χωροταξικό και πολεοδομικό καθεστώς, σχεδιασμένο κατά παρέκκλιση από την ισχύουσα χωροταξική και πολεοδομική νομοθεσία, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών στόχων του κάθε επενδυτή. Παράλληλα, απλοποιούνται, μέχρις ουσιαστικής εξουδετέρωσης, οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης της επένδυσης.

Μέσα στα πλαίσια αυτά, εντάσσεται και το επίμαχο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό. Δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα ακίνητα, για το οποία υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, είναι παραθαλάσσια, το νομοσχέδιο παραχωρεί τμήματα του αιγιαλού και της παραλίας, καθώς και θαλάσσιους και λιμναίους χώρους, νησίδες, υφάλους σκοπέλους κ.λπ., στους επιχειρηματίες επενδυτές και επιτρέπει σε αυτούς χρήσεις γης και κατασκευές οι οποίοι παραβιάζουν τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, το άρθρο 24 του Συντάγματος, τις Διεθνείς Συμβάσεις για την προστασία του τοπίου, της βιοποικιλότητας και των ακτών, και την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα:

Επιτρέπει στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα την ανοικοδόμηση ακτών και αιγιαλών για κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα.

  • Καταργεί ουσιαστικά την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες.
  • Καταστρέφει ανεπανόρθωτα το τοπίο, το περιβάλλον και τις αρχαιότητες.
  • Παραχωρεί λίμνες, θάλασσες, νησίδες, υφάλους και σκοπέλους.
  • Επιτρέπει μπαζώματα για την εξυπηρέτηση στρατηγικών τουριστικών επενδύσεων.
  • Νομιμοποιεί αυθαίρετα ξενοδοχεία και επενδύσεις.
  • Μας αφαιρεί κάθε προοπτική για οικονομική ανάκαμψη του λαού και βιώσιμη ανάπτυξη.

Το Δίκτυο ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ιδρύθηκε πέρα και πάνω από πολιτικά κόμματα και πολιτικές ιδεολογίες και προτιμήσεις, με σκοπό να πληροφορήσει, να συντονίσει και να ενώσει τις προσπάθειες όλων εκείνων, πολιτών, επιστημονικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων, οι οποίοι ασπάζονται τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και πιστεύουν ότι οι αρχές αυτές πρέπει να αποτελούν τον οδηγό αλλά και το νομικό όριο για κάθε δημόσια πολιτική και κάθε ιδιωτική δράση. Ένα όριο που δεν επιτρέπεται να παραβιαστεί για κανένα σκοπό, πολύ περισσότερο όταν το διακύβευμα αφορά την απώλεια της πολύτιμης φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Οι ακτές και ο αιγιαλός είναι το εθνικό μας σύμβολο, η πηγή έμπνευσης για την επιστήμη, την τέχνη και τη λογοτεχνία ανά τους αιώνες. Ακόμη και με στυγνή οικονομική λογική, αποτελεί το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας. Είναι ένα δώρο που μας χάρισε η φύση και η καλή μας τύχη, για να το διαφυλάξουμε, να το προστατεύσουμε και να το διατηρούμε ελεύθερο στη διάθεση όλων, Ελλήνων και ξένων, ώστε να το απολαμβάνουν όπως είναι, χωρίς αλλοιώσεις και περιορισμούς. Είναι χρέος μας να το αφήσουμε να επιτελεί το φυσικό του προορισμό: απλά να υπάρχει.