Ορυχεία χρυσού στο Στρατώνι και στη Στρατονίκη Χαλκιδικής

Ο βιασμός ενός τόπου

 

Στο Στρατώνι και στη Στρατονίκη Χαλκιδικής το νέο οικολογικό έγκλημα για την πρόσφατη επαναλειτουργία των ορυχείων χρυσού Με πρωτοβουλία των θιγόμενων κατοίκων του Στρατωνίου και της Στρατονίκης Χαλκιδικής, έγινε στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2007 μεγάλη συγκέντρωση ενημέρωσης και διαλόγου με θέμα «Ο Βιασμός ενός Τόπου» για την πρόσφατη επαναλειτουργία των ορυχείων χρυσού της περιοχής. 

 

Οι ομιλητές, ο Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Αγιορείτης  και οι κ.κ.  Δ. Λουζικιώτης, Γ. Καραμπελιάς, Γ. Τριανταφυλλίδης, Ν. Σιδέρης, Δ. Παπαχρήστος, κατήγγειλαν το νέο οικολογικό έγκλημα σε βάρος της ανθρώπινης υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος της Χαλκιδικής. Έντονη ήταν η συμμετοχή των αγανακτισμένων κατοίκων. 

 

Την εκδήλωση έκλεισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος κ. Μιχ. Δεκλερής, Αντιπρόεδρος του ΣτΕ ε.τ., με την ομιλία του «Οι επίμονοι χρυσοθήρες και το δικαίωμα στη Ζωή και Φύση». 

 

Ο Πρόεδρος είπε ότι κάθε εξόρυξη χρυσού με τη μέθοδο της κυάνωσης είναι εξ ορισμού μη βιώσιμη αλλά και παράνομη. Επικαλέσθηκε τη Διακήρυξη του Βερολίνου (2000) και κάλεσε τους "επίμονους χρυσοθήρες" - όπως τους χαρακτήρισε - να σεβαστούν τη φύση και το δικαίωμα των κατοίκων της Χαλκιδικής στη ζωή. 

 Βιώσιμη εξόρυξη χρυσού σήμερα δεν υπάρχει, ούτε νοείται. Είναι λογική αντινομία.